Muskelsvindlerne skabte en stor havefest i det danske sommerland

Handicaporganisationen, Muskelsvindfonden, holdt i 1983 de første grønne koncerter. En succes var grundlagt, og i dag tager op mod 200.000 hver sommer del i festen, som afvikles med 700 frivillige hjælpere.

Af journalist Dorte Søholm

2015

Da Sanne Salomonsen 8. juli 1983 gik på scenen på Løkken Stadion i posede jeans med nittebælte, blondebluse og pandehåret godt ned over øjnene, var der ingen, der forestillede sig, at hun skrev rockhistorie sammen med sit band, Sneakers. Det var premieren på Grøn Koncert, en ny udendørs musik-event, som skulle blive sommerens store trækplaster.

Den aarhusianske handicaporganisation, Muskelsvindfonden, var arrangør, og efter Løkken trillede rock-karavanen videre til Aarhus, hvor koncerten fandt sted på hjemmebane 10. juli i Botanisk Have. Premieren i 1983 var beskeden – ud over Sneakers med Sanne Salomonsen i forgrunden var kun ét andet band, nemlig Frede Fup, på plakaten. Det praktiske arbejde blev ordnet af 40 frivillige, og transporten kunne klares med to folkevognsrugbrød, en lastbil og en varevogn.

56.000 myldrede ind til de gratis koncerter seks steder i landet, og de købte masser af øl. Tuborg var sponsor – deraf kom navnet Grøn Koncert – og overskuddet gik til Muskelsvindfondens arbejde. En tradition var grundlagt, og næste sommer trillede rockkaravanen igen landet rundt. Denne gang var programmet udvidet med sangerinden Nanna, og der var syv koncerter. Begivenheden er med tiden blevet Muskelsvindfondens væsentligste indtjeningsaktivitet til forbedring af levevilkårene for mennesker med den uhelbredelige sygdom muskelsvind.

Startet af Muskelsvindfonden

Muskelsvindfonden har til huse på Kongsvangs Allé i Aarhus. Den blev stiftet i 1971 af blandt andre Evald Krog, som selv har muskelsvind. Formålet var at sætte fokus på en sygdom, som ikke var så alment kendt dengang, og det er lykkedes, kan Evald Krog i dag konstatere:

”Det er ikke længere en skam at have muskelsvind. Det har Grøn Koncert og Muskelsvindfonden sørget for.”

 I alle årene har Krog stået i spidsen for foreningen, og han har altid taget utraditionelle metoder i brug for at få sit budskab ud. Med fiffig sans for branding og kommunikation er det lykkedes at få ”muskelsvindlerne,” som han selv kalder sine medlemmer, associeret med rockmusik og fest:

”Fra dag ét har der i mit sind været indbygget musik i Muskelsvindfonden. Vi ville gerne adskille os fra de røvkedelige handicapforeninger, som vi ellers kunne sammenligne os med.”

Fra 40 til 700 frivillige

Allerede i 1977 forsøgte fonden sig med held som ”værtshusholder for en dag.”  På et lånt værtshus satte Muskelsvindfonden en koncert op og indkasserede dagens fortjeneste. Idérigdommen fostrede i august samme år Tangkrogsfestivallen i Aarhus, hvor omkring 10.000 mennesker strømmede til. Det blev gentaget de følgende fire år, og ”muskelsvindlerne” opbyggede en solid erfaring med at booke musik og organisere og motivere de frivillige hjælpere. Alt sammen noget, som var nyttigt, da Grøn Koncert fra 1983 gik i luften over hele det danske sommerland.

I 1987 gik Jacob Haugaard for første gang på scenen som Grøn koncerts konferencier. I 1993 fik han hvervet permanent og har stillet op hver eneste sommer siden.  

I 2016 er der 700 frivillige hjælpere, når Grøn Koncert drager ud på sommerturné. Publikumstallet til de otte koncerter er oppe omkring 200.000.  Arrangementet, som er Nordeuropas største af sin art, er blevet en institution i dansk musik- og kulturliv og en sommertradition for festaber landet over.

Evald Krog, stifter af Muskelsvindfonden og formand siden begyndelsen i 1971, om Aarhus:

”Med tiden voksede vi os større, og jeg er mange gange blevet skoset for – også af andre handicaporganisationer – hvorfor vi ikke placerer vores hovedkvarter i København. Men Aarhus er i vores DNA. Det er vores hjem. I de mange år, hvor jeg har stået for åbningen på Grøn Koncert har det altid været mig en særlig glæde at sige ”Det er dejligt at komme hjem!”, når karavanen ramte byen.

Liste over musikere 1986-1990:

1983:
Sneakers og Frede Fup

1984:
Nanna, Sneakers og Frede Fup

1985:
Frede Fup, Michael Falch og Marquis de Sade

1986:
Sanne Salomonsen, Thomas Helmig og TV-2

1987:
Anne Linnet, Thomas Helmig og One Two

1988:
Gnags, Sanne Salomonsen og Lis Sørensen

1989:
Hanne Boel, Anne Linnet og Sanne Salomonsen, Dodo & The Dodo’s

1990:
Gnags, Thomas Helmig