Danmarks første føtex-butik åbnede i 1960 i Aarhus

”Det går ikke”, sagde folk til hinanden, da Herman Salling i 1960 ville åbne et selvbetjeningsvarehus med fødevarer og tekstil under samme tag. Kunderne troede ikke, at de kunne undvære specialbutikkernes betjening, men de vænnede sig hurtigt til at købe flæskestege, brødristere og underbukser ét sted, og føtex-kæden voksede sig stor. Den første butik i Guldsmedgade i Aarhus er blevet til 86 - spredt over hele Danmark. 

Af journalist Dorte Søholm

2011

Danmarks første føtex-varehus ligger i Guldsmedgade i Aarhus
Danmarks første føtex-varehus ligger i Guldsmedgade i Aarhus.

Da direktør Herman Salling i 1958 havde været på en inspirationsrejse jorden rundt, kom han hjem til et Danmark, som var gået helt i stå på detailhandelsområdet. Vareknapheden efter krigen var et overstået kapitel, der var gang i økonomien og praktisk taget ingen arbejdsløshed. Pengene brændte nærmest i forbrugeres lommer, og alligevel så butikkerne ud, som de havde set ud de sidste 50 år. Det var den kittelklædte købmand bag disken, der prægede billedet. 

I Danmark var der 14.000 små købmænd og et hav af specialforretninger, men Herman Salling havde på rejsen set, hvordan man i USA havde øget folks forbrug ved at friste dem med flere og let tilgængelige varer. Hans idé var, at man skulle kunne købe fødevarer, tekstiler og isenkram i en og samme butik. Så i 1960 stod 1400 kvadratmeter topmoderne varehus klar i Guldsmedgade i Aarhus.  Føtex blev navnet – fødevarer og textil i et ord og under et tag. 

Husmødrenes drøm at kunne handle lettere
  

”Om 6 dage opfyldes alle husmødres ønske” og ”Om 3 dage begynder en ny og meget lettere tid for Dem og alle andre travle jyske husmødre.” 

Annoncekampagnen op til åbningen spillede fermt på de travle husmødres behov for aflastning i en hverdag, hvor 55 procent af dem var ude på arbejdsmarkedet, mens det nok var de 100 procent, der stadig stod for madlavningen. Kun hvert andet hjem havde køleskab, så der skulle købes ind hver dag.
 
Ole Larsen, som var blevet ansat som kommis i kolonialafdelingen en måneds tid før åbningen, var udlært i en gammeldags købmandsbutik, hvor man ekspederede kunderne ved disken og selv vejede sukker og mel af i papirsposer. Han var nysgerrig og ville gerne med på det nye hold, og han husker, hvordan der var stor opmærksomhed om det nye varehus: 

”Alle talte om det. Det var jo noget helt nyt, som Salling havde været i USA og se, så det var jo spændende. Men der var også stor skepsis.  Folk tænkte, at det der med at kunderne selv gik rundt og tog varerne, det var noget mærkeligt noget. Når kunderne kommer med deres indkøbsseddel, så vil de da ekspederes.” 

Men det skulle vise sig, at de århusianske husmødre hurtigt vænnede sig til selv at tage deres kolonialvarer fra hylderne.
 
16. november 1960, dagen før åbningen, skrev Aarhuus Stiftstidende imponeret: ”Der startes med et lager til en værdi af ca. 2½ mill. kr., og hertil tæller alt fra rullestege med svesker til kikkerter, fra undertøj til likørsæt, fra brødristere til parfume...  Kødafdelingen har en lang frysedisk og kød delt i båse:  Oksekød i én, flæskekød i en anden… Gennem et vindue kan man se ferme damer skære pålæg, pakke dette ind og sende det videre pr. transportbånd. ”

Lange køer på åbningsdagen

Folk havde aldrig set noget lignende.  På åbningsdagen var der massive kødannelser  foran butikken, og  kunderne måtte lukkes ind i hold. Reklamefolkene havde fået den idé, at alle, der havde fødselsdag på åbningsdagen d. 17. november, kunne få 50 kroner.

Birgit Bjerregaard fra Aarhus var en af dem. Hun fyldte ni år på dagen og skyndte sig ned i føtex med sin mor: ”Jeg husker tydeligt, at jeg købte en dukke til kr. 9,95 og fik resten udbetalt i kontanter, hvilket jeg og min mor ikke havde forventet. Restbeløbet blev sat i Sparekassen.”
 
Erik Buch var leder af kolonialafdelingen, og han fortæller, hvordan personalet blev noget overvældet af de mange fødselarer. 50 kroner var mange penge, så en del kom faktisk flere gange med den samme dåbsattest, indtil personalet fandt på at stemple bag på dem.

Kø foran føtex i Guldsmedegade i Aarhus på åbningsdagen i 1960.
Kø foran føtex i Guldsmedegade i Aarhus på åbningsdagen i 1960.

”Der var altså mange, der kom med deres dåbsattest der den 17. november. Det var lige ved at tage luften ud af os”.

Svært at skaffe selvbetjeningsvarer

Erik Buch var kort før åbningen kommet til føtex fra Viggo Danielsen, en stor købmandsforretning i Nørregade med mange specialiteter. Nu skulle han stå for indkøb af varer: ”Vi var jo vant til at ekspedere fra disken. Jeg havde ikke forstand på selvbetjening. Den opgave måtte man selv bruge sin fantasi til at løse”. Alle varer kom hjem i store sække på det tidspunkt. Mel, svesker, havregryn og sukker i 50 kilos poser. Så vejede kommis’en det af til kunderne.
 
Erik Buch fortæller: ”Det var jo et stort problem at få selvbetjeningsvarer på hylderne. Leverandørerne var ikke klar. Selv sådan noget som småkager – vi skulle ud og finde en bager, der kunne veje af og putte i poser. Ellers kunne vi jo ikke sælge den slags ting. Det værste det var lakrids, bolsjer og bridgeblanding.  Vi skulle have det vejet op i små poser. Det var et kæmpe arbejde. Vi lavede nogle poser, som kunne varmelukkes.” 

Føtex' færdigpakkede kød var en succes fra starten. Det var straks værre med non-food-varerne

Erik Buch måtte selv opsøge leverandørerne og hen ad vejen få dem til at veje af og emballere produkterne. Men de første år måtte der findes på andre løsninger, husker han: ”Jeg havde en overgang 100 damer, som stod nede i Aarhushallen i Ryesgade og kom ting i poser. Vi kunne ikke få industrien til at gøre det i starten. Det var et kæmpe benarbejde, og der var ikke mange, der troede på selvbetjening i starten.”

Herman Salling skifter sine chefer i føtex

Det med emballagen var ikke det eneste problem for den nye føtex-forretning. Selv om kunderne hurtigt tog idéen om selvbetjening til sig, når det drejede sig om fødevarer, så gik det noget mere trægt på nonfood-området. Ingen havde erfaring med den type varer, og ingen vidste, hvad der kunne sælges. Så der blev købt store varepartier hjem, som kunderne slet ikke var interesserede i. Umoderne standerlamper, ure, grammofoner og tekstiler. Ting, som folk ikke kastede sig ud i at købe uden vejledning fra kyndige ekspedienter.
 
Erik Buch husker tilbage: ”Da vi kom frem til jul, gik det ad H til. Det sortiment, vi havde i noonfood, var folk slet ikke indstillet på at købe. Det færdigtpakkede kød derimod havde stor interesse fra starten - og også kolonial. Men noonfood, det gik altså ikke.” 
 
Efter knap to måneder skred Herman Salling ind. Han fyrede med dags varsel direktør Erik Marckmann og samtlige nonfood-chefer. En rystet medarbejderstab stod tilbage. Men Salling og hans kone smøgede ærmerne op og gik selv i gang med at rydde ud på lageret. Ting, som ikke havde kunnet sælges, blev sat på udsalg.
 
Usikkerheden bredte sig blandt personalet. ”Ja, vi sagde altid: Ingen kender dagen, før Herman går hjem”, griner den tidligere kommis, Ole Larsen. ”Det skete altid noget, når han var der”.

Føtex-personale anno 1970 ved åbning af ny butik i Hjørring

Man var stolt af at arbejde i føtex

De 125 medarbejdere, som blev ansat inden åbningen i 1960 fik for damernes vedkommende en mindsteløn på 3,42 kr. i timen og for mændenes 4,67. Man skulle tage fat og vise resultater, men det var de mennesker, som arbejde i føtex indstillede på. Korpsånden greb folk, og op gennem årene har flere end 300 medarbejdere kunnet fejre deres 25 års jubilæum.


Lydklip med Norma Nielsen, tidligere føtex-ekspeditrice

Starten og den gode stemning

Norma Nielsen, tidligere føtex-ekspeditrice, begyndte i firmaet som 28-årig lige inden åbningen i 1960.

2.59








En af dem er Norma Nielsen, som blev ansat kort før åbningen i 1960. Hun blev i firmaet i 31 år. På samme post – som ekspeditrice i tekstilafdelingen i Guldsmedgade.

”Jeg var stolt af at være dernede, og de behandlede os godt. Vi kunne snakke med cheferne, og Salling hilste altid så venligt, når han kom. Der var en egen charme og rytme, og det tror jeg også, at kunderne kunne mærke.”

Hun fortæller, hvordan personalet ved morgenmøder op til åbningsdagen blev indprentet, at de skulle behandle kunderne, som om de var gæster. Så de kom jo igen, var filosofien.

Der var en helt ny bevidsthed om, hvordan man placerede varerne i butikken. Kunderne skulle fristes med for eksempel tyggegummi eller chokolade tæt ved kassen, som vi kender det i dag. Værdien af impulskøb havde Herman Salling allerede erkendt i 1960.

Ole Larsen, husker også, hvordan der var styr på selv de mindste detaljer ved de ansattes fremtoning. ”Vi kommis’er skulle have slips på og hvide kitler, og vi måtte ikke være langhårede. Så fik man lige at vide, at man skulle se at blive klippet, hvis det var blevet for langt.”

Danmarks første Føtex-varehus i Guldsmedgade i Aarhus
Danmarks første føtex-varehus i Guldsmedgade i Aarhus.

Konkurrenterne så bekymrede til

Ole Larsen var 23 år, da han i 1960 kom til føtex fra konkurrenten, JACO i Vestergade. Hans arbejdsgiver tog det pænt, at den unge kommis ville over og være med i det nye og spændende initiativ i Guldsmedgade. Men Ole Larsen husker også, at Carl Børge Jacobsen fra JACO fulgte meget interesseret med i, hvad der skete hos føtex:
 
”Han og førstemanden var da herovre og kigge ind ad vinduerne hver aften, mens vi gik og satte varer op til åbningsdagen. De var meget interesserede i, hvad der skete. Det kunne helt sikkert mærkes på omsætningen, da føtex åbnede”.
 
De frie købmænd gjorde i begyndelsen, hvad de kunne for at spænde ben for Herman Salling. Erik Buch, som skulle købe kolonial ind til den nye føtex-butik fortæller, at det var lidt af en krig: ”Flere af købmændene sagde til leverandørerne – hvis I handler med føtex, så skal I ikke handle med os længere. Det var et gigantisk problem at få varer. Købmændene var bange for selvbetjeningen. Mange gange betalte vi mere for varerne og tjente slet ikke på det. Vi skulle bare have noget på hylderne. ”


Lydklip med kommis i føtex’ kolonialafdeling Ole Larsen

Modtagelsen af føtex

Ole Larsen var kommis i føtex’ kolonialafdeling i 1960 og med til at forberede åbningen.

2.15

Nye tider i købmandsbranchen

Ole Larsen fortæller om  modtagelsen af føtex blandt konkurrenterne.

2.06


Føtex indtager flere byer

Trods dundrende underskud i Guldsmedgade fortsatte Herman Salling uanfægtet sine ekspansionsplaner for føtex. Han havde et kort hængende på sit kontor med nåle sat ind i de byer, han ville indtage.
  
Da de værste startvanskeligheder var overvundet i Aarhus, og et nyt hold chefer efterhånden fik sporet sig ind på, hvad det var, man kunne sælge til kunderne i en selvbetjeningsbutik, var Salling klar til at skrive næste kapitel i føtex-sagaen. Han havde set, hvordan man i USA indrettede varehuse i gamle industribygninger og nedlagte hoteller. Og netop et gammelt hotel, Dania i Frederikshavn, blev rammen om føtex-butik nummer to.


Lydklip med Erik Buch, leder af kolonialafdelingen i føtex 1960

Varerne skulle vejes af

Erik Buch, leder af kolonialafdelingen i føtex 1960, fortæller om besværlighederne ved at skaffe varer til en selvbetjeningsbutik.

1.59

Krise i julen 1960

Herman Salling fyrede nonfood-cheferne i julen 1960, fordi han var utilfreds med resultaterne, fortæller Erik Buch.

2.20


Erik Buch blev sat til at stå i spidsen for opbygningen af varehuset i det nordjyske bare et år efter, at man var åbnet i Aarhus. Han fik et helt hold af unge engagerede føtex-medarbejdere med sig, og de sov på madrasser på et loft og arbejdede i døgndrift. Med de mange erfaringer fra Aarhus i bagagen, lykkedes det i Frederikshavn at skabe en succes fra starten.

”Den ringede lige med det samme, da vi åbnede i Frederikshavn.  Og derefter var det så Fredericia, Hjørring, Vejle, Silkeborg og Kolding. Folk var helt vilde. De 5-6 butikker, vi lavede der i de første fire år, de er grundfundamentet i alt det, der senere blev bygget videre på.” 

Og fundamentet blev yderligere styrket i 1964. Da fik Herman Salling overbevist skibsreder A. P. Møller om, at han skulle gå med om bord. A. P. Møller interesserede sig egentlig ikke for detailhandel, men han gik ind som partner ”af nationale grunde”, da Salling begyndte at flirte med udenlandske investorer. Alliancen med A. P. Møller betød, at Sallings firma, Jydsk Supermarked, som kvittering for saltvandsindsprøjtningen måtte skifte navn til Dansk Supermarked.
  
I dag tæller føtex-kæden 15.000 ansatte og 86 butikker landet over. Og i 1970 startede et nyt forretningseventyr, da føtex fik sin storebror, Bilka.

Føtex-varehuse åbnet siden 1960

1960 Guldsmedgade, 1961 Frederikshavn - flyttet, 1962 Fredericia City - flyttet, 1964 Vejle, 1965 Silkeborg Torvet, 1965 Kolding, 1966 Bruunsgade, 1966 Holstebro, 1967 Esbjerg Smedegade, 1967 Herning, 1967 Horsens Hospitalsgade, 1967 Frederiksallé, 1968 Hobro, 1969 Odense Vesterbro, 1970 Viby, 1970 Hjørring - flyttet, 1971 Aalborg, 1973 Bolbro, 1977 København Vesterbrogade, 1979 Skanderborg - lukket, 1979 Horsens Bankagervej, 1980 Svendborg, 1980 Tåstrup Banegård - lukket, 1981 Egå, 1981 Fredericia Venusvej, 1981 City Vest, 1981 Brønderslev - flyttet, 1981 Struer - lukket, 1981 Tåstrup - flyttet, 1982 Ballerup, 1982 Silkeborg Borgergade - flyttet, 1983 Lyngby, 1984 Nordre Fasanvej, 1984 Hundige - lukket, 1984 Albertslund, 1986 Fåborg - flyttet, 1987 Middelfart, 1987 Kalundborg, 1988 Skejby, 1988 Viborg , 1989 Randers Mariagervej, 1989 Esbjerg Storegade, 1990 Skive, 1990 Aabenraa, 1990 Nykøbing Falster, 1990 Holme, 1991 Sønderborg, 1991 Storcenter Nord, 1992 Randers Dytmærsken, 1994 Nørrebro, 1994 Husum, 1995 Glostrup Centret, 1995 Windfelt Hansen Centret, 1996 Nyborg, 1996 Frederiksberg Centret, 1997 Roskilde, 1997 Helsingør, 1997 Frederikshavn, 1998 Varde, 1998 Skæring, 1999 Aalborg Øst, 1999 Herlev, 2000 Korsør, 2000 Fisketorvet, 2001 Amager Centret, 2001 Kirkegårdsvej, 2001 Lautrupparken, 2002 Greve, 2002 Ebeltoft, 2002 Hvidovrevej, 2002 Friheden, 2003 Faaborg, 2003 Haderslev, 2003 Køge, 2004 Amagerbrogade, 2004 Frederikssund, 2004 Ribe, 2005 Ro's Torv Roskilde, 2005 Hillerød, 2005 Vanløse, 2006 Rødovre Centrum, 2006 Ringsted, 2006 Ikast, 2007 City 2, Tåstrup, 2007 Østerbro Centret, 2008 Nørresundby, 2008 Thisted, 2009 Hasseris, 2009 Odder, 2009 Brønderslev, 2009 Dragør, 2010 Næstved, 2010 Fredericia, 2010 Hjørring, 2010 Fredensborg, 2011 Ålborg, Eternitten, 2011 Silkeborg Nørrevænget.