Dyner til hele verden – det startede i Aarhus

Sengetøj og soveværelsesmøbler i samme butik. Det hele til lave priser. Det var grundidéen, da handelsmanden Lars Larsen i 1979 åbnede den første butik med navnet Jysk Sengetøjslager. Butikken ligger stadig på Silkeborgvej i Aarhus, men siden er der kommet 2800 butikker til over det meste af verden.

af Journalist Dorte Søholm

2015

Lars Larsen sammen med sin kone Kristine Brunsborg foran den første Jysk Sengetøjslager, der åbnede på Silkeborgvej i Aarhus i 1979.

Da Lars Larsen 2. april 1979 klippede snoren over til sin første butik på Silkeborgvej 45 i Aarhus, vidste han godt, at der ville komme flere butikker. Jysk Sengetøjslager var fra begyndelsen tænkt som en kæde. Men den jyske købmand havde ikke i sin vildeste fantasi forestillet sig, at han 33 år senere skulle åbne butik nummer 2000, eller at han i 2015 også kunne sætte Albanien og Vietnam på listen over de lande, han har erobret.

Historien om den væltede lastbil

I slutningen af halvfjerdserne købte man dyner og sengelinned i én slags butikker og madrasser og møbler et andet sted. Hvorfor ikke slå det sammen, tænkte Lars Larsen, på det tidspunkt en ung handelsmand, som havde stået i lære i en butik med boligtekstiler i Thy. Her var han også vokset op i beskedne kår sammen med tre søskende hos en enlig mor med et dårligt psykisk helbred. Pengene var små, og børnene var vant til at give et nap med. Så Lars var vant til at tage fat, og han havde mange idéer.

Da han i sin læretid fik frie hænder til at udforme en annonce i Thisted Dagblad, opfandt han en drabelig historie om en lastbil, der var væltet med en masse varer. Budskabet til kunderne var, at de nu kunne købe disse havarerede varer til halv pris. Effekten udeblev ikke. Folk stod i kø næste morgen. Det bekræftede Lars Larsen i, at lave priser har en dragende effekt på forbrugerne.

I august 1956 begyndte Lars Larsen i 1. klasse på Hurup Kommuneskole. Billedet her er fra 5. klasse.

Varer direkte fra pallen

I 1979 efter at han havde været lidt omkring i boligtekstilbranchen, besluttede den driftige forretningsmand at begynde for sig selv. Hans idé var at sælge sengetøj sammen med soveværelsesmøbler og madrasser. På Silkeborgvej i Aarhus fandt han et egnet lokale, hvor der både var parkeringsmuligheder for kunderne og plads til at køre paller med varer ind i butikken. I et interview i 2015 med Den Gamle By fortalte Larsen:

”Det skulle være så lidt omkostningskrævende som muligt. Varerne ind på paller og direkte ud igen. Det var jeg den første i Danmark, der gjorde - ud over fødevarebranchen. De var lige begyndt med Aldi, og så kom Netto. Jeg havde været i Frankrig og set på discount dernede, og jeg kunne se, at der var nogle muligheder, som kunne udnyttes i min branche.”

Navnet Jysk Sengetøjslager blev valgt, selv om det godt nok var langt, og marketingsfolkene slog sig i tøjret. Men Lars Larsen kunne godt lide signalet i det med lageret. Det lød som noget med paller og lave omkostninger, og butikkernes indretning skulle også være lidt lageragtige med stabler af varer alle vegne.

I 2001 blev sidste del af navnet som bekendt slettet, og sengetøjskæden kom til at hedde JYSK. Og ser man en JYSK butik i dag, er er der ikke noget tilbage af den lageragtige indretning fra Silkeborgvej anno 1979.

Den 2. april klokken 08.00 1979 åbnede Lars Larsen verdens allerførste Jysk Sengetøjslager på Silkeborgvej i Aarhus. Udenfor er køen så lang af kunder, at de må lukkes ind i hold á cirka 50 ad gangen. Da dagen er omme, lyder omsætningen på cirka 220.000 kroner, hvilket langt overgår selv de mest optimistiske forventninger.
Den tredje Jysk Sengetøjslager åbnede på Bredgade i Aalborg 30. april 1979. Lange køer udenfor butikkerne kendetegnede åbningerne.
Lars Larsen åbnede sin første Jysk Sengetøjslager i 1979, men helt frem til 1984 – hvor dette billede er fra – havde han hjemmekontor på Kjeld Abells Vej i Silkeborg.
Den 1. april 1984 åbner Dänisches Bettenlager den første butik i Tyskland i Flensborg. Dermed går JYSK for første gang ud over Danmarks grænser.

Aarhus var forsøgskanin

At det blev i Aarhus, den første butik åbnedes, var egentlig lidt tilfældigt. Larsen havde bestyret en butik i det daværende Gellerup Center, nu City Vest, så han kendte en del til den jyske hovedstad.

”Jeg boede i Aalborg på det tidspunkt, og jeg syntes, det var bedst lige at komme lidt væk fra sin egen andedam, og når nu jeg også kendte Aarhus som en god handelsby, så tænkte jeg: Lad os da prøve det.”

Lars Larsen har ifølge ham selv aldrig brugt de helt store penge på markedsundersøgelser, så han kastede sig ud i eventyret på Silkeborgvej og brugte Aarhus-butikken som forsøgskanin. Planen var nemlig fra starten at den ene butik skulle blive til en hel kæde.

 ”Jeg vil hellere forsøge mig frem og mærke, hvordan det går. Butik nummer et lå uden for bymidten, men nummer seks i rækken kom til at ligge inde på Store Torv, og det samme gjorde jeg i flere andre byer. Prøvede at lægge en både indenfor og udenfor. Det viste sig nu hurtigt, at de bedste var butikkerne uden for bycentrene, hvor man kunne få flere kvadratmeter til en billigere husleje og dermed vise sit sortiment bedre. Og så var det selvfølgelig også lettere at parkere.”

JYSK var i 1999 medstifter af The Forest Trust, som investerer i skovområder og fabrikker, der lever op til strenge sociale og miljømæssige standarder. I 2001 modtog JYSK prisen "Gift to the Earth" af Verdensnaturfonden for arbejdet med TFT; et arbejde JYSK også modtager anerkendelse for fra daværende premierminister i Storbritannien Tony Blair
I 2004 udgav Lars Larsen sin selvbiografi i 2,4 mio. eksemplarer. Bortset fra bibelen er det den største bogudgivelse i Danmark nogensinde. Bogen blev udsendt gratis til samtlige danske husstande.
I 2006 fik Lars Larsen sin egen vej i Uldum. Det er ikke almindeligt, at en levende person får en vej opkaldt efter sig, men Tørring-Uldum Kommune valgte imidlertid at gøre det som tak for, at JYSK bygger et kæmpe lager tæt ved byen.
I 2008 fik JYSKs enorme distributionscenter i Uldum royalt besøg. Som et led i regentparrets sommertogt besøgte Dronning Margrethe Lars Larsens kæmpelager. JYSKs gave til dronningen var to eksklusive edderdunsdyner og Lars Larsens bog ”Go’daw jeg hedder Lars Larsen”.

Hovedkvarteret rykker til Aarhus

I mange år blev JYSK kæden drevet dels fra Silkeborg, hvor Lars Larsen boede, dels fra Aarhus og Sjælland. Men i 2002 valgte Larsen at samle administrationen og slå sig ned i Brabrand uden for Aarhus med et nyt kontordomicil, som i dag er JYSKs hovedsæde.

”Både vores reklamefolk og økonomien lå allerede i Aarhus, og derfor voksede det ud herfra. Jeg boede selv i Silkeborg, og jeg stod meget for indkøb og den slags dengang. Så det lå i Silkeborg, økonomi og markedsføring i Aarhus, og noget andet var på Sjælland. Men det kunne ikke blive ved med at gå, og så var det helt naturligt, at det blev Aarhus, fordi de fleste medarbejdere var her. Og med den nye motorvej, der kom, var der jo ikke lang vej fra medarbejderne i Silkeborg. Herude i Brabrand mødes alle motorvejene.”

Lars Larsen kom også til at sætte pris på, at han i Aarhus kunne finde personale, som ville med ud i verden og arbejde for JYSK.

”Aarhus er et rigtigt godt sted at finde folk med mod på det internationale. Vi rekrutterer fra både Universitetet og Handelshøjskolen, så det har set i bakspejlet været det rigtige sted.”

På verdensplan har JYSK i dag omkring 23.000 ansatte. Det er mange mennesker at have ansvaret for. Men de bekymrede ikke Lars Larsen, som nød at se firmaet vokse.

”I begyndelsen var det lidt skræmmende, men efterhånden som vi ekspanderede, blev det jo hverdag. I dag nyder jeg det. At kunne brødføde så mange mennesker. Jeg går ikke og spekulerer over, hvor meget jeg skal af med i løn hver den første. Det var mere i de første år.

Skandinaviens største lager – JYSKs distributionscenter i Uldum. Det har kostet 750 mio. kr. – matrikelarealet svarer til 48 fodboldbaner. Akkreditering: JW luftfoto.
I 2009 bliver Lars Larsen tildelt Ridderkorset af Dannebrogordenen af det danske kongehus. Han modtager hæderen for sin enestående indsats i dansk erhvervsliv. På godt 30 år har Lars Larsen opbygget en milliard-virksomhed.
Foto: Klaus Møller, hoffotograf

Købmanden kunne banke prisen ned

På trods af, at han gennem årene fik opbygget en verdensomspændende koncern med en omsætning på over 26 milliarder kroner, kaldte thyboen Lars Larsen sig aldrig andet end købmand. Der blev hverken brugt titler som CEO eller administrerende direktør i JYSK.

”For jeg har aldrig været god til at administrere. Det har jeg haft folk til. Jeg har altid kaldt mig købmand, og det gør jeg den dag i dag. En købmand det er en, der køber og sælger. Jeg tager med ude på de store messer rundt omkring, og vi har måske en 10-15 indkøbere med også. Men når ikke de kan finde ud af prisen, så bliver der lige kaldt på købmanden, og så kommer jeg lige og banker priserne på plads og kan derigennem hjælpe indkøberne.”

I dag har JYSK mere end 2800 butikker i 52 lande over det meste af kloden. Butik nummer 2000 blev åbnet i 2012 på Svalbard i det allernordligste Norge. Et sted, hvor der i den grad er brug for en god, lun dyne om natten. At området er meget tyndt befolket, afholdt ikke Lars Larsen fra at etablere sig deroppe, for som han sagde:

”Kunderne kommer gerne langvejs fra. 500 km det er ikke noget problem, når de skal i JYSK.”

Den 24. september 2015 åbner JYSK i Grækenland – Lars Larsen er selv med til åbningen.